Projekt "Starost nije bauk" je primjena teorijskih strukovnih znanja i vještina naših učenika u Irskoj... pročitaj više

Medicinari stekli vrijedno iskustvo u staračkim domovima Dublina

Učenici od drugog do petog razreda pulske Medicinske škole dio svoje obavezne prakse odradili su u irskom glavnom gradu Dublinu - volontirajući u devet staračkih domova. U Irsku su na dva tjedna otputovali u sklopu programa "Starost nije bauk" za koji im je Agencija za mobilnost i programe EU-a odobrila za školsku godinu 2017./18. i 2018./19. financijsku potporu u iznosu od 106.235 eura.

Kroz rad u ustanovama u Irskoj, 45 učenika kroz tri će godine dobiti priliku steći odgovarajuće kompetencije i upoznati suvremene metode rada i modernu tehnologiju da bi, po završetku srednje škole, bili konkurentniji na europskom tržištu rada.

Kako ih se dojmio rad u domovima za starije, koliko se razlikuju od naših institucija, razgovarali smo s Patrikom Vidovićem, učenikom 3b razreda koji se školuje za fizioterapeuta i Melisom Šupuk, učenicom 4a razreda koja se školuje za medicinsku sestru. Kako su nam ispričali, u gradiću Bray nedaleko Dublina bili su smješteni u obiteljima po dvoje-troje učenika, a pratili su ih njihovi mentori Danijela Panić, Mirhada Šehić i Kristina Majer-Čekada.  

Radili su deset dana po osam sati. Nije im uvijek bilo lako, no iskustvo koje su stekli je neprocjenjivo, kazali su nam u startu pojašnjavajući da se izbor za odlazak u ovoj program obavljao na temelju ocjena, poznavanja engleskog jezika i volontiranja.

- Prijavila sam se radi stjecanja radnog iskustva, ali i zbog dobrih iskustava prijašnjih generacija koje su sudjelovale u projektu, kazala nam je Melisa, napominjući da je sustav njihove skrbi za starije bitno drugačiji od našega. U domovima radi znatno više osoblja nego u našim institucijama i otuda kreću sve bitne razlike. Medicinske sestre brinu o zdravstvenoj skrbi, a njegovatelji njeguju korisnike, dok kod nas medicinske sestre rade sve te poslove.

- Tamo nema dizanja korisnika "na horuk", svi se podižu pomoću medicinskih dizalica, puno su bolje opremljeni nego naši domovi, veli Melisa. Ujutro se iz kreveta podižu svi, bili pokretni ili nepokretni i odlaze u dnevni boravak gdje se za njih organizira druženje, radionice ili odlaze u šetnje čak i na plaže.

 

Njezin kolega Patrik u domu u kojem je obavljao praksu s korisnicima je najčešće vježbao i pomagao kod obroka, družio se s njima, masirao ih, vodio u šetnju… Kako veli u startu je očito da radi puno veći broj osoblja nego kod nas stoga se mogu kvalitetnije brinuti o svakom korisniku.

- Prijavio sam se za projekt da bih stekao iskustva, vidio ovu lijepu zemlju i, na kraju krajeva, vidio kako ću se snaći u poslu, kazao nam je Patrik dodajući da se u poslu dobro osjećao i osvijestio kako bi volio raditi ovaj posao kad završi školu. (B. PETROVIĆ)


Preuzeto sa Glas Istre portala