Projekt "Starost nije bauk" je primjena teorijskih strukovnih znanja i vještina naših učenika u Irskoj... pročitaj više

Učenici Medicinske škole na praksi u inozemstvu: Medicinske su sestre u Irskoj po satu plaćene gotovo kao što u Puli dobiju u jednom danu

U Irskoj malo tko radi puno radno vrijeme. Poslodavcu je bitno da ima pokrivenu smjenu, a radnici sami odlučuju koliko će raditi. Puno je onih koji rade samo četiri sata dnevno, ali i onih s 12-satnim radnim danom. Irci gotovo u pravilu rade kraće od stranaca. Satnica medicinske sestre kreće se oko 19 eura.

Iako je satnica medicinske sestre u Irskoj gotovo kao dnevnica u Hrvatskoj, učenice Marina Banković i Lucija Komljen Pulu ne misle zamijeniti Dublinom. Ove su učenice Medicinske škole Pula, zajedno s još 22 srednjoškolca koji se školuju za medicinsku sestru/tehničara i fizioteraputa, sudjelovale u europskom projektu "Starost nije bauk", koji se u ovoj školi provodi drugu godinu za redom. U Dublinu su sa svojim profesorima provele dva tjedna u sklopu kojih su odrađivale praksu od 80 sati.

Nova iskustva

Ispričale su nam da su bile smještene u obiteljima kod kojih su imale osiguranu prehranu - doručak, sendvič za na posao te kuhanu večeru. Marina veli da joj hrana, mada su ih upozorili da neće biti ista kao kod kuće, nije bila loša. Dapače, od svoje domaćice naučila je raditi pastirsku pitu koju sada sama priprema.

- Prijavila sam se na natječaj škole kako bih stekla nova iskustva, vidjela kako izgleda moj posao negdje drugdje, ali i zato što sam čula odlična iskustva učenika koji su u Irskoj bili lani, kaže Marina. Pojasnila je da se njezin posao u domu za starije sastojao od jutarnje njege korisnika, preko hranjenja i brige o zdravlju. Puno se, dodaje, s korisnicima družilo, igralo društvene igre.

Vidljive su razlike u skrbi starijih osoba, priča nam Marina. Tako, primjerice, u Irskoj za nepokretne osobe uvijek imaju dizalice, dok se kod nas mnoge stvari odrađuju na ruke pa je posao teži. Ističe da se u Irskoj puno radi i na samostalnosti korisnika. Nepokretni korisnici svako ujutro sami biraju što će odjenuti, a često im se pušta i starija glazba, glazba njihove mladosti pa nije rijetkost da netko od njih zapjeva.
Izvor: Glas Istre